Waarom ben jij leerkracht geworden?

Het is allemaal begonnen bij mijn moeder. Zij was kleuterleidster en nam me vaak mee naar school. Ik ben dus opgegroeid in deze omgeving. Ik vond het prachtig om te zien dat zij zo ‘smooth’ lesgaf: de hele tijd zingen en mooie dingen maken in een thema. De kinderen waren dol op haar! Thuis ging ik dat dan naspelen. Sommige leerkrachten zeggen dat je van kinderen moet houden, maar voor mij was het vooral dat ik ze iets wilde leren. Bij kleuters bijvoorbeeld: een kindje komt helemaal ‘naakt’ binnen en na een schooljaar kunnen ze zich goed verwoorden, tellen tot 20, voor- en nadelen beschrijven. Dat is toch prachtig?

Hoe is het om aan groep 1 les te geven?

Ik werk nu in groep 1, maar heb ook groep 3, 6 en 8 gedaan. Je moet je aan iedere groep kunnen aanpassen. Bij groep 1 is het bijvoorbeeld heel leuk dat je creatief kan zijn. Om de kinderen iets te leren, ga je lekker dansen of op de mat rollen. Je kunt als juf verkleed naar school komen en rollenspellen doen. Dat moet je bij groep 8 niet doen, haha. Bij de kleintjes is eigenlijk alles leuk. De juf moet voor verrassingen zorgen en op een speelse manier lesgeven. In de oudere groepen begeleid je leerlingen richting zelfstandigheid. Je geeft ze een serieuze denkwijze mee.

Werken in het Caribisch onderwijs - de baan van het leven - RTP_4655

Kun je 1 voorbeeld noemen van wat je heb geleerd in de afgelopen jaren?

Ik werk hier nu 12 jaar en heb heel veel geleerd in die jaren. Toen ik lesgaf in groep 8 vond ik puberen bijvoorbeeld moeilijk. Ik was zelf pas 23 jaar, best jong. De jongens en meisjes in groep 8 waren even groot als mij. Ik merkte dat ouders mij niet altijd serieus namen als ik iets over het pubergedrag van hun kind vertelde. Ik zag in de gezichten dat ze niet alles van mij aannemen. Alsof ik zelf nog aan het puberen was. Maar dan moet je gewoon strak blijven: dit is mijn werk, dit is wat ik doe. Ik doe dit met heel veel liefde en het beste voor het kind. Ik leerde dat als je consequent blijft, ook naar de ouders, ze je vanzelf serieus nemen.

Wat is volgens jou een belangrijke eigenschap van een docent?

Ik zeg tegen alle stagiaires die bij mij komen: je moet het doen vanuit je hart. Als het niet vanuit je hart komt, ga je niet met plezier naar het werk en houd je het niet vol. Ook is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. De wereld verandert in een rap tempo en jij moet meebewegen. Je moet altijd bedenken: wat is er nieuw en leuk voor de kinderen wat ik ook kan inzetten? Blijf zelf leren om anderen iets te leren.

Werken in het Caribisch onderwijs - de baan van het leven - RTP_4711

Is er iets wat jij als leerling of leerkracht nooit zal vergeten?

Wat ik nooit zal vergeten is dat ik zelf in groep 6 zat en een jongen uit mijn groep had brand gehad in huis. Het hele huis was afgebrand. De juf kwam dit vertellen en vroeg alle kindjes om 1 gulden te geven om iets leuks voor hem te doen. We hebben toen een baseball bat en -handschoen gekocht omdat hij die spullen was kwijtgeraakt in de brand. Toen we het cadeau gaven zag ik aan zijn gezicht hoe blij hij met ons en de juf was. Hij werd helemaal stil en begon te huilen. Ik vond het prachtig dat de juf dit hij bedacht en hoeveel hij het waardeerde. Zo ga ik nu ook naar school: met heel veel liefde voor de kinderen.

Wat is jouw advies aan aankomende leerkrachten?

Tegen nieuwe leerkrachten en stagiaires in groep 1 zeg ik altijd: deze kinderen komen binnen als een stukje klei. Wat je zegt of doet, dat doen ze. Wees daar voorzichtig mee, jij hebt enorme invloed op de vorming van het kind. 

Docent worden?

Voel jij je geroepen door de baan van het leven? Lees verder om te weten welke stappen je kunt zetten om docent te worden.

Lees verder