Hoe ben jij in het onderwijs terecht gekomen?

Ik werk nu 3 jaar op SGB, maar pas een jaar bij MBO. Ik heb eigenlijk altijd met kinderen gewerkt. Vroeger wilde ik al juf spelen met mijn neefjes en nichtjes, maar wist toen nog niet zeker of ik juf wilde worden. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze om het onderwijs in te gaan. In tegendeel: ik voel dat ik een steentje bijdraag aan de maatschappij. Ik geef iets terug aan Bonaire. Vroeger zat ik ook op de SGB, maar zie een enorme vooruitgang in het onderwijs. Ik ben blij dat ik hier deel van mag zijn.

Werken in het Caribisch onderwijs - de baan van het leven - RTP_5106

Wat is volgens jou een belangrijke eigenschap in het onderwijs?

Alles wat ik doe, doe ik met een positieve houding. Dan bereik je meer. Geef studenten het gevoel dat je er voor hen bent en dat je de beste intentie met ze hebt. Ze moeten voelen dat ze belangrijk zijn. Ik ben op MBO Bonaire verzuimcoördinator dus spreek studenten aan op hun afwezigheid. Ze kunnen zich daardoor heel aangevallen voelen, maar door de manier waarop ik met ze omga voelen ze zich juist belangrijk. Ik zeg: “Als je er niet bent, missen we je. We zijn familie hier op school”. Dan kom ik ze later tegen en zeggen ze trots “Hee juf, ik ben er!”. De vooruitgang in hun gedrag is echt groot. Ze komen op tijd, spijbelen niet meer. Hier krijg ik echt energie van. Als je iets voor iemand kan betekenen, krijg je daar energie voor terug.

Werken in het Caribisch onderwijs - de baan van het leven - RTP_5070

Welk advies geef jij mee aan studenten?

“Take it one day at a time”. Veel studenten maken zich zorgen over alles wat ze nog moeten doen. Dan zeggen ze tegen mij: “ik moet nog zoveel inhalen, ik heb zoveel achterstand. Dat haal ik nooit meer in.” Maar de kunst is om ergens mee te beginnen. Een eerste stap te zetten. Als je vandaag start, merk je over een maand dat je al een stuk verder bent. Vandaag is een nieuwe dag met nieuwe kansen. Neem het dag voor dag.

Docent worden?

Voel jij je geroepen door de baan van het leven? Lees verder om te weten welke stappen je kunt zetten om docent te worden.

Lees verder