Docent in de Cariben

En wie kan deze jonge mensen beter voorbereiden op een leven in het Caribische deel van het Koninkrijk, dan de inwoners zelf? Een lokaal opgeleide docent die het klimaat kent, de geschiedenis begrijpt en de talen spreekt. Iemand die dichtbij de leefwereld van de leerlingen staat en de moderne Caribische cultuur kan overdragen én uitdragen.

Bekijk opleidingen
Werken in het Caribisch onderwijs - de baan van het leven - RTP_4466

Onderwijsassistent

Een onderwijsassistent ondersteunt leraren en werkt nauw met hen samen. Om dit te doen volg je de mbo-opleiding tot onderwijsassistent op niveau 4. Na afronding kun je doorstromen naar een hbo-opleiding tot docent.

Docent basisonderwijs

Om les te geven op de basisschool heb je een hbo-opleiding tot leraar primair onderwijs nodig. Deze voltijdopleiding duurt 4 jaar, waarbij een groot deel bestaat uit stages.

Docent voortgezet onderwijs

Om les te geven op een middelbare school moet je onderwijsbevoegd zijn voor een bepaald vak. Er is een eerstegraads en tweedegraads bevoegdheid. Met de tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan vmbo, onderbouw havo, onderbouw vwo, praktijkonderwijs en mbo. Met een eerstegraads bevoegdheid mag je ook lesgeven aan de bovenbouw havo en vwo.

Tweedegraads bevoegdheid
De tweedegraads bevoegdheid is een opleiding op hbo-niveau en duurt 4 jaar. De opleiding volg je altijd richting een bepaald vak, zoals bijvoorbeeld leraar Papiaments.

Eerstegraads bevoegdheid
Er zijn verschillende manieren om jouw eerstegraads bevoegdheid te halen. Zo kun je een 4-jarige lerarenopleiding volgen aan de universiteit of een hbo-master doen na het behalen van jouw tweedegraads bevoegdheid. Heb jij een andere hbo of wo-opleiding afgerond en wil je lesgeven binnen jouw afstudeerrichting? Dan kun je een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift halen.

Opleidingen in de regio

Kun jij niet wachten om te starten met de baan van het leven? Dan is er goed nieuws! Je kunt verschillende opleidingen tot docent volgen in de regio.

Bekijk opleidingen